Проект Сила за здраве

Рак на маточната шийка

Начин на предаване

HPV инфекцията се предава по полов път. Важно е да се знае, че използването на презерватив осигурява защита в около 60% от случаите, тъй като HPV може да се предаде чрез контакт между незащитените от презерватива участъци на гениталната кожа (вулва и скротален сак). HPV инфекцията се предава и при сексуален контакт без пенетрация.

Симптоми

За съжаление, симптомите при рак на шийката на матката са неспецифични. Най-често оплакванията се появяват, когато заболяването е в напреднал стадий. Затова профилактичните прегледи са от огромно значение.

Най-честите неспецифични оплаквания при рак на цервикса са:

  • болка в малкия таз (в долната част на корема);
  • болка при полов акт;
  • обилна и продължителна менструация (метрорагия);
  • кървотечение между менструалните цикли.

В напреднали стадии се наблюдава:

  • обща отпадналост;
  • загуба на тегло;
  • оплаквания от други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки).

Диагностика

Ако се открие в ранен стадий, този вид рак е напълно лечим и жената може да продължи пълноценния си живот. Най-често използваният метод за диагностика е цитонамазката по Папаниколау (ПАП тест), която трябва да бъде извършена от акушер-гинеколог. Резултатът от ПАП теста дава информация за наличие на възпалителни и/или ракови изменения на клетките на маточната шийка.

Колпоскопията е метод за образно изследване на маточната шийка. Извършва се с уред, наречен „колпоскоп“, който наподобява функциите на бинокъл.

Биопсията е стар, изпитан метод, при който се взема проба от тъканта и се изследва за ракови клетки.

Профилактика

Засега са познати две ваксини срещу двата най-чести типа HPV, 16 и 18, които причиняват около 2/3 от всички случаи на рак на маточната шийка. Освен това, едната от ваксините предпазва и от HPV типове 6 и 11, които водят до появата на генитални брадавици.

Изследвания показват, че и двете ваксини са ефективни в предпазването от посочените HPV типове, както и че осигуряват по-ниски нива на защита спрямо някои други типове HPV. Важно е да се уточни, че тези ваксини не осигуряват защита при всички ваксинирани, както и не са предназначени за лечение на вече развито заболяване. Също така, ваксините не отменят необходимостта от профилактични изследвания.

Ваксините осигуряват най-голяма защита, ако се приложат преди заразяване с HPV, най-добре преди началото на сексуална активност (полов живот). В България, ваксините срещу HPV са показани за приложение над 9 годишна възраст.

Лечение

В зависимост в какъв стадий е открито заболяването и какъв вид е, лечението може да бъде различно. Характерно за рака на шийката на матката е, че при неговото развитие се наблюдава един продължителен период, при който има наличие на предракови клетки. Този период може да продължи години и в такива случаи заболяването е успешно лечимо и не толкова мъчително за пациентката.

Ако бъдат открити предракови клетки в матката, лечение може да се проведе по няколко начина: изгаряне с високочестотен електрически ток, изрязване на част от матката, третиране на клетките с много ниски температури, в следствие на което те се унищожават (криотерапия), третиране със специален лазер.

При откриване на злокачествен тумор оперативната намеса е задължителна. За да бъде спряно развитието на раковите клетки, се предприемат други стандартни процедури – химиотерапия, лъчетерапия, биотерапия.

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio