Проект Сила за здраве

Новини


ян 20 2012

Проблемът безплодие никога не идва сам

Над 40% от жените с тази диагноза страдат от безпокойство, депресия, или и двете...

Сам по себе си, проблемът безплодие е достатъчна причина за безсънните нощи на всяка жена с тази диагноза. Но той никога не идва сам. Да живееш с мисълта, че не можеш да имаш деца, може да преобърне живота ти за секунди.

Дори и след започване на лечение, изледвания на психолози показват, че над 40% от жените изпитват безпокойство и депресия, или и двете, непосредствено преди първото си посещение при специалист, като нивата се увеличават с напредаването на лечението.

Ето защо в света все повече се отделя внимание на пациент-ориентирания подход при лечение на безплодието: удовлетворение на пациента, където средството на избор е индивидуален протокол за стимулация, който е щадящ за пациента, с по-малък брой дни на стимулация, с по-малък брой инжекции, с намалени рискове за хоспитализации и най-важното – с резултат живородено дете, коментира д-р Даниела Савова от САГБАЛ „Д-р Щерев“. Тя беше лектор на първата среща с журналисти по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.

Сега световната тенденция налага винаги, когато е възможно, да прилагат скъсени протоколи за яйчникова стимулация, които да не натоварват психически пациентката и двойката като цяло. Затова и акушер-гинеколозите все по-често вече използват къс протокол с еднократно прилагане на корифолитропин-алфа. Поставен инжекционно, той замества няколко дози, осигурява 5-дневно действие и води стимулацията до края.

Медикаментът ще бъде внесен у нас през април. Целта е той да бъде включен в Позитивния лекарствен списък, за да може да се обезпечи финансово от Центъра "Фонд за астистирана репродукция" и да не се заплаща от пациентките. Новият медикамент обаче не е за жени с висок яйчников отговор, а само за такива с нормален и лош яйчников отговор. У нас една от всеки 6-8 двойки от всички, които желаят да имат дете, не могат да постигнат спонтанна (по естествен начин) бременност. Репродуктивни проблеми в страната имат около 250 000 двойки. В 20% от всички случаи на стерилитет се наблюдава репродуктивен проблем и при мъжа, и при жената.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio