Проект Сила за здраве

Новини


юли 25 2012

Ревматоидният артрит покосява по-често жените

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно, възпалително ставно заболяване, което засяга много или всички стави и води до инвалидизиране, в случай че се лекува неадекватно или въобще не се лекува.
Притеснителна е статистиката, че около 60 – 70 хиляди души от активното население на страната ни или близо 1 % са хората засегнати от това заболяване. Приблизително 75 % от заболелите са жени на възраст между 35 и 50 г. Останалите 25 % са представители на мъжкия пол между 40 и 60-годишна възраст. Тези данни бяха изнесени на шестата месечна среща с журналисти по проеката СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България от д-р Любомир Маринчев, началник Клиника по ревматология към МБАЛ „Софиямед".
Въпреки че точната причина, предизвикваща РА, все още не е известна, съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на заболяването.
Според д-р Маринчев сред тях са така наречените „възприемчиви" гени, имунните клетки, предизвикващи болести, както и някои инфекциозни причинители.
Д-р Наталия Маринова от Клиниката по ревматология към МБАЛ „Софиямед" е категорична, че при наличието на симптоми, насочващи за РА, като оток, болка, сутрешна скованост, засягащи множество стави и особено малките стави на ръцете и краката, пациентът трябва да своевременно бъде консултиран със специалист – ревматолог, който да постави правилната диагноза и да започне съответното лечение. Препоръчително е то да започне рано, за да се спре ходът на болестта и да се предотврати разрушаването на ставите и инвалидизиране на болния. Цифрите сочат, че при 60 % от пациентите се наблюдават необратими увреждания още в рамките на първите две години от диагнозата. За същия период при 33 % от засегнатите се наблюдава трудово инвалидизиране. Според специалистите постигането на ремисия в ранната фаза на РА може да предотврати инвалидизацията.
Съвременното лечение е комплексно и цели овладяване на болестната активност, ограничаване на структурните увреждания и намаляване на инвалидизацията.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio