Проект Сила за здраве

Новини


юли 25 2012

Безплатни ваксини за рак на маточната шийка вече и в България

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка вече е факт. На 25 юли тази година Министерски съвет одобри така чаканите мерки за справяне със заболяването, което означава, че още тази година момичетата на 12-годишна възраст ще могат да се ваксинират безплатно.
От години страната ни е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Годишно новите случаи на заболяването са 1100 – 1200. За около 350 – 400 жени изходът е смърт. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от рак на шийката на матката, и се диагностицират три нови случая на онкозаболяването.
Затова профилактиката е от изключително значение. Доказан метод е ваксината срещу човешкия папиломен вирус, който причинява болестта. Сред основните мотиви за началото на програмата е развитата вече в други 19 европейски страни практика на ваксинация на момичета от 11 до 14-15 годишна възраст.
У нас, освен че вече е приета Програмата за профилактика на рака на маточната шийка, са осигурени и 2 млн. лева от бюджета на НЗОК за ваксини.
Всички родители, които желаят да ваксинират 12-годишните си дъщери, трябва да знаят, че ваксината ще е напълно безплатна и ще се получава и поставя от личните лекари.
Преди имунизацията децата трябва да бъдат подложени на обстоен преглед.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio