Проект Сила за здраве

Новини


септ 27 2012

Остеопорозата може да бъде излекувана

Приемането на витамин D е най-добрата профилактика срещу „тихия крадец"

Всяка пета жена над 50 – годишна възраст има остеопороза. Всяка трета вероятно ще преживее остеопорозна фрактура до края на живота си. В България 17% от дамите в рисковата възраст страдат от това заболяване. Изследванията показват, че честотата на бедрените фрактури ще нараства с бързото застаряване на населението. Ако през 1990 г. в Европа броят на бедрените фрактури е бил 407 хиляди, то прогнозите за 2025 година са, че техният брой ще се увеличи до 651 хиляди.

В световен мащаб очакванията са още по-стряскащи. От 1, 66 милиона броят на фрактурите ще достигне до 3,94 милиона. Остеопорозата се нарежда до рака на гърдата като основнo заболяванe с фатален край сред постменопаузалните жени в САЩ. Тези данни бяха представени от д-р Александър Шинков от Университетската болница по ендокринология в София на седмата среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ с тема „Остеопорозата – да хванем крадеца".

Остеопорозата е костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и влошени механични качества на костта, което води след себе си повишен риск от счупване. С повишен риск от остеопороза са жените над 65 – годишна възраст и мъжете над 70 г. Ниското телесно тегло, ранната менопауза, генетична обремененост, хронични заболявания и дефицит на витамин D са основните фактори, които предразполагат към развитие на заболяването.

Според д-р Александър Шинков приемането на витамин D е най-добрата профилактика срещу коварното заболяване, което може да бъде излекувано. Лечението намалява до 50% възможността от фрактури, а така и фаталния край за човека. Витамин D осигурява усвояване на калций и фосфор от храната, като по този начин поддържа нормален костен обем и стимулира тонуса на мускулатурата. Профилактиката срещу остеопорозата е задължителна – смята д-р Шинков. В противен случай развитието на болестта би довело до инвалидизация, загубена трудоспособност и огромни разходи по лечението.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio