Проект Сила за здраве

Новини


март 7 2013

Лекари и пациенти настояват за по-добър контрол на глаукомата

Специалистите напомнят: "Светът е чудо, което трябва да виждаме всеки ден, не позволявайте на глаукомата да попречи на това."

Във връзка със Световната седмица на глаукомата (10 – 16 март 2013) MSD – България, Световната асоциация на пациентите с глаукома и „Пациентска организация глаукома" напомнят на всички да се грижат за здравето на своите очи, особено що се отнася до глаукомата и съществуващите възможности за лечение.
„Световната седмица на глаукомата е времето, в което да напомним на пациентите да обърнат внимание на симптомите и да се лекуват, за да контролират състоянието си", каза доц. Анета Мишева от УМБАЛ „Св. Анна" на десетата среща с журналисти по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.
Като една от водещите причини за слепота в света1, глаукомата обхваща група заболявания, които увреждат зрителния нерв на окото, като повишават налягането вътре в окото (известно също като повишено вътреочно налягане, или повишено IOP)2. В световен мащаб глаукомата засяга над 60 милиона души, а до 2020 г. се очаква те да станат над 79 милиона3. В България около 80 000 души страдат от глаукома. За съжаление, това заболяване продължава да не е достатъчно диагностицирано4.
Проблемът, от една страна, е, че много хора не знаят, че имат глаукома. Но дори и за пациентите с поставена диагноза съществуват много пречки, които водят до неспазване на лечението5:
• нежелани действия на лекарствата;
• забравяне;
• промяна в навиците;
• липса на разбиране за непосредствените ползи от лечението.
За пациентите е важно да знаят какви са възможностите за лечение. Някои капки за очи съдържат консерванти, а други не. Вече има и комбинирани препарати, които улесняват лечението и на болните не се налага да поставят няколко различни вида капки на ден. Важното при глаукомата е поставянето на възможно най-ранна диагноза и адекватно лечение след това. В противен случай, развитието на болестта може да доведе до пълна слепота и зрението няма как да бъде възстановено.

За повече информация:
ПР агенция Янев и Янев
02/ 870 2 102
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Референции
1.Световна здравна организация. Публикации на СЗО за новите глобални изследвания за влошаването на зрението, http://www.who.int/blindness/en/. 12 януари 2012 г.
2.Фондация за глаукома. Какво е глаукомата. http://www.who.int/blindness/en/. 14 септември 2011 г.
3.Кигли Х., Броман А. Броят на хората с глаукома в света през 2010 г. и 2020 г. Br J Ophthalmol. 2006,90:262–267.
4.Топузис и др. Глаукома Значението на ранното откриване и ранното лечение. US Ophthalmic Review 2007; 12-13.
5.Tsai JC, McClure CA, Ramos SE, et al. Пречки за съответствието при глаукомата: системна класификация. J Glaucoma. 2003;12(5):393–398.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio