Проект Сила за здраве

Новини


юли 10 2013

145 000 двойки имат репродуктивни проблеми

Данните са от първото национално представително изследване на репродуктивните проблеми в България

Днес, 10 юли от 12:00 часа в БТА Фондация „Искам бебе" и Сдружение „Зачатие" представиха първото по рода си национално представително изследване на репродуктивните проблеми в страната. Проучването е проведено от Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД. Обхванати са 727 души в активна възраст между 23 и 50 години, с помощта на скрининг. Методът на регистриране на информацията е пряко индивидуално интервю по домовете. Теренната работа е реализирана в периода 19 – 23 април 2013 г.
Данните показват, че броят на хората, които имат репродуктивни проблеми в България, е над 145 000 двойки. Обезпокоителна е и цифрата на двойките, които не знаят как да разрешат своите проблеми и към кого могат да се обърнат за помощ. Неосвеодемите са между 360 000 и 500 000 души, което говори за сериозен проблем, свързан с недостатъчно информираност на населението. Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 на 100 пък казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ.
Според Стефка Сарафова – председател на Сдружение „Зачатие", проблемът е изключително сериозен, защото цифрите показват, че голяма част от българите нямат представа как да се справят с репродуктивните проблеми.
Затова и засега Фондът за асистирана репродукция успява да се справи с подадените молби за ин витро процедури. За последните три години (2010 – 2012) у нас се провеждат средно по 3800 опита годишно, финансирани от Фонда.
„Далече сме от препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология – според тях в европейските страни най-доброто покритие е по 1500 цикъла на милион население годишно или 11 046 цикъла за България. Но както виждате – хората, които, афишират проблема си, далеч не са всички. Смятаме, че засега Фондът за асистирана репродукция има достатъчен капацитет – важното е неговият бюджет да се запази, и, разбира се, ако е възможно да се увеличи. Тогава бихме могли да направим широка информационна кампания", каза Радина Велчева – председател на Управителния съвет на фондация „Искам бебе".

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio