Проект Сила за здраве

Новини


юни 8 2013

Ден на репродуктивното здраве - 08 юни 2013, град Русе

На 08 юни 2013 г. в хотел "Рига" град Русе се проведе осмата поредна инициатива на сдружение "Зачатие" – Ден на репродуктивното здраве под мотото "Да дариш живот". Основна тема на тазгодишното издание на деня на репродуктивното здраве бе "Донорството при лечение на стерилитет – поглед от всички страни". В навечерието на събитието се проведе хепънинг на площад "Свобода" съвместно с Община Русе, част от който бе дарената от сдружение "Зачатие" градинка, символ на кампанията в подкрепа на донорството на яйцеклетки и сперматозоиди.
На площада бе представена и фоторетроспекция с дейността и историята на Сдружение "Зачатие". На събитието присъстваха членове и доброволци сдружението. Бяха предоставени информационни брошури за донорството и бе анонсиран предстоящият ден на репродуктивното здраве в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.
За малчуганите имаше балони, а за тинейджърите – информационни книжки от кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета "Бъди в час по репродуктивно здраве". Доброволци продаваха благотворително символични пакетчета със семенца на цветя, а средствата ще бъдат предоставени на семейства, нуждаещи се от лечение на стерилитет чрез донорски материал.
Стотици двойки посетиха деня на репродуктивното здраве на 08 юни 2013 в хотел "Рига". В основната дискусия се включиха специалистите по репродуктивна медицина, пациентски организации, журналисти. Дискусията бе конструктивна и ползотворна. Бяха представени предложения за промяна на нормативната уредба в страната за донорските програми. Поздравителен адрес до организаторите и участниците от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов поднесе директорът на Дирекция "Здравни и социални дейности" Мариела Личева. В него се подчерта значението на инициативата в контекста на демографската криза в страната и се заяви подкрепата на Община Русе за всички двойки с репродуктивни проблеми. Приветствие към участниците и гостите отправи и д-р Теодора Константинова, председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общински съвет – Русе. Присъстваха и представители на румънската организация на двойките с репродуктивни проблеми SOS Infertilitatea.
Безплатни индивидуални консултации бяха проведени от специалистите от 12 ин витро клиники в страната за повече от 100 двойки. Семействата бяха посрещнати с внимание от координаторите на "Зачатие". Пациентите имаха възможност да зададат въпросите си по време на трите тематични беседи, в които се включиха водещи специалисти от водещи ин витро клиники в страната - "Донорството при лечението на стерилитет - поглед от всички страни", "Стерилитет при жената - видове, диагностика и съвременни методи за лечение", "Стерилитет при мъжа - значение, причини и нови подходи и методи при лечението".
Срещата даде на двойките от Русе информация, насока, подкрепа и кураж, от които имаха нужда.
В края на събитието бяха изтеглени трима посетители на Деня на репродуктивното здраве в Хасково, които ще получат ваучер за диагностика и лечение на стерилитет, предпоставен от сдружение "Зачатие", томбола превърнала се в традиционна част от инициативата. Специалистите от САГБАЛ "Д-р Щерев" предоставиха на двама от участниците в събитието - безплатна хидротубация и инсеминация, а на три пациентки безплатна фоликулометрия в клиниката.
Източник: www.zachatie.org

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio