Проект Сила за здраве

Новини


юли 28 2013

28 юли – Световен ден за борба с хепатита

На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на вируса на хепатит B.
България също взема активно участие в честванията. Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки "Не чувам, не виждам, не говоря", които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита, съобщават от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".
Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.
Данните показват, че България е на 21 място по Европейски хепатитен индекс за 2012 г. Около 1,5 на сто от населението у нас са с хепатит С, като статистика на "Бялата книга за тежестта на вируса на хепатит С в България" отчита, че пикът на това заболяване е бил през 2003 г., 2004 г. и 2006 г. с по над 300 реални случая на заболяване.
Очаква се през 2014 г. и 2015 г. по над 230 реални случая на заболявания от хепатит С, както и около 108 хиляди българи да бъдат инфектирани от този вирус.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio