Проект Сила за здраве

Новини


окт 3 2013

Повече от 5 години минават преди двойките с репродуктивни проблеми да имат дете

Данните са от социологическо проучване, реализирано на втори етап по проект Репродуктивно здраве

На пресконференция в БТА Фондация „Искам бебе" и Сдружение „Зачатие" представиха резултатите от социологическо проучване, реализирано на втори етап по проект Репродуктивно здраве. Проучването е проведено сред 1070 души, които в момента имат или са имали репродуктивни проблеми в миналото. В периода 13.08 – 02.09.2013 лицата са взели участие в уеб-базирана анкетна карта, публикувана на интернет страницата на Сдружение "Зачатие" и във фейсбук страницата на Фондация "Искам бебе".
30,4% от хората в проучването са имали проблем в миналото. От момента на установяването му до раждането на дете са минали средно 5 години. При 58,5% от тях това се случва след инвитро/икси процедура. 57,8% не са се възползвали от финансирането на Фонда за асистирана репродукция /ФАР/. Като най-чести причини за това хората посочват спонтанна бременност, ФАР не е съществувал или не е поемал процедурите/медикаментите, които се се наложили, самофинансиране или липса на договор между ФАР и избраната клиника.
53,6% от анкетираните имат репродуктивен проблем в момента, като мъжкият и женският фактор са почти изравнени. Средната възраст, на която двойките разбират за проблема, е 28,9 години. Тъй като изследването е проведено в интернет, осведомеността на хората е по-голяма, в сравнение с тази на национално ниво.*
Повече от 90% от хората, които в момента имат репродуктивен проблем, знаят за Фонда за асистирана репродукция, запознати са с възможностите му и биха се възползвали от финансирането му.

 От първата част на проучването, което е национално представително, данните показват, че броят на хората, които имат репродуктивни проблеми в България, е над 145 000 двойки. Обезпокоителна е и цифрата на двойките, които не знаят как да разрешат своите проблеми и към кого могат да се обърнат за помощ. Неосвеодемите са между 360 000 и 500 000 души, което говори за сериозен проблем, свързан с недостатъчно информираност на населението. Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 на 100 пък казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ.

 

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio