Проект Сила за здраве

Новини


окт 17 2013

Най-новият контрацептив вече и у нас – уникална комбинация, близка до естествените хормони на жената

Макар и в България да разполагаме с най-съвременните контрацептивни методи, бройката на абортите, включително нелегалните, достига 50 000 годишно

Ежегодно абортите съставляват почти половината от живородените деца, сочат данни от актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012 - 2030). Често абортът е рисков фактор за бъдещите репродуктивни способности на жената. Въпреки това, контрацепцията остава непопулярна у нас, като едва 4% от жените използват средства за избягването на нежелана бременност. В световен мащаб най-популярни сред жените са противозачатъчните хапчета.

„Важно е да се знае, че противозачатъчните не само предпазват от бременност, те имат и много неконтрацептивни ползи. Хормоналната контрацепция се изписва и при следните проблеми – яйчникова киста, синдром на поликистозните яйчници, предменструален синдром, дисменурея, намалена яйчникова функция и др. При подобни проблеми ние препоръчваме на жените да приемат противозачатъчни хапчета", каза д-р Николай Генов, акушер-гинеколог в Медицински център „Панацея" на 12-та среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.

Лекарите предполагат, че една от причините за ниската употреба на противозачатъчни са митовете за техните странични ефекти като напълняване, окосмяване и др. Само че дори и у нас вече се използват най-новите комбинации, близки до естествените хормони на жената, например, 17β естрадиол, структурно идентичен с ендогенния естроген. „Друг добър вариант е вагиналният пръстен, за който жените не би трябвало да имат притеснения относно странични ефекти", допълни д-р Генов.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio