Проект Сила за здраве

Новини


юли 28 2014

Половин милион деца годишно умират в следствие на Ротавирусна инфекция по целия свят

Ротавирусните инфекции са много разпространени заболявания у нас и по света. Характерно за тях е, че са изключително чести, много заразни и резистентни. Най-често се срещат през студените зимни месеци, но се проявят и през лятото.

Независимо от добрите хигиенни условия на отглеждане при детето и качеството на питейната вода, рискът от инфекция е много голям. Почти всяко дете, независимо в колко развита част на света живее, се инфектира до 5-та си година.

В световен мащаб годишно се хоспитализират над 2 милиона деца, а 1/4 от тях загиват от ротавирусни гастроентерити.

Тези страшни цифри изнесе доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница. Темата за ротавирусните заболявания беше обсъдена на шестнайсетата среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД-България.

У нас цифрата е не по-малко стряскаща, годишно около 20 хиляди деца се заразяват с остър гастроентерит, от които половината са с ротавирусна инфекция.

От 5 юни 2009 г. СЗО препоръчва ротавирусната ваксинация да бъде включена във всички национални имунизационни програми.

Доц. Мангъров също е на мнение, че най-добрата профилактика е ваксинацията. Чрез метода на множествените сравнения той доказва, че петвалентната ваксина демонстрира ефикасност чрез намаляване броя на хоспитализациите и посещенията в спешни центрове във всички региони на света до 95 %.

От друга страна, ваксината намалява и разходите за здравеопазване. След въвеждане на ваксинационна програма с петвалентна ваксина във Финландия, хоспитализации по повод ротавируси при деца до 3 г. почти няма. В САЩ вследствие на програмата годишните разходи, свързани с ротавирусни инфекции са намалели с 2/3.

У нас ваксината е само препоръчителна и не се заплаща от НЗОК или МЗ . “Здравната каса заплаща по клинична пътека остър гастроентерит  540 лв. на всеки хоспитализиран случай и като се има предвид броя на хоспитализираните с остър гастроентерит, може лесно да се изчисли колко пари биха се спестили на държавата. Тук не се включват загубите от времето на родителите, докато те са в отпуск по болест. Цифрите набъбват, ако прибавим и тези пропуснати ползи", отбеляза доц. Мангъров. Той добави още, че е препоръчително ваксината да се прави на всички деца или поне на 70 % от тях, за да се постигне групов имунитет.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio