Проект Сила за здраве

Новини


окт 9 2014

110 000 са българите инфектирани с вируса на Хепатит C

По данни на Световната здравна организация около 180 милиона души в света са носители на вируса на Хепатит C. За Европа тази цифра е над 8, 9 милиона. По данни от гнездови скирнинг се приема, че в България честотата е 1,5 % или 110 000 българи. В световен мащаб годишно умират около 10 000 души, инфектирани с вируса.

Тези стряскащи цифри изнесе д-р Радин Цонев, началник на Гастроентерологично отделение към МБАЛ „Токуда болница – София" на провелата се ежемесечна среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД България.
Подобна статистика поставя Хепатит C сред групата на най-опасните вирусни пандемии в света, дори преди СПИН. Предаването става само по кръвен път. Въпреки че половият път на предаване доскоро беше оспорван, по последни данни около 5 % от носителите са заразени по този начин и се среща най-вече при мъже, правещи секс с мъже. Разранената лигавица е врата за инфекцията.
80 % от инфектираните развиват хронично заболяване и при 20 % от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза. Приблизително 4-5 % от пациентите с чернодробна недостатъчност или около 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб в следствие на хронична хепатит С инфекция.
Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са заболявания със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното лечение.
Според д-р Цонев това заболяване се дължи на определени насоки на развитие на човешката култура като татуировките, обрязването, инжектирането на вещества и други манипулации, свързани с контакт с кръв при неспазване на правилата за стерилност. В днешно време инфекцията се разпространява основно сред употребяващите инжекционни наркотици, при които заразата в Европа и България e около 60%.
Тъй като болестта протича почти безсимптомно или с неспецифични симптоми, голяма част от пациентите са недиагностицирани. Затова специалистите съветват да се правят изследвания на всеки 5 години, както и да се спазват правилата за стерилност при посещение на зъболекар, маникюр, правене на татуировки и не на последно място - при работа с кръвни продукти. 

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio