Проект Сила за здраве

Новини


ноември 20 2013

Намаляване на телесното тегло увеличава продължителността на живота

Наднормените килограми са основен рисков фактор за диабет тип 2

Много често го наричат „старчески", защото нашите баби и дядовци заболяват от него на преклонна възраст. Само че именно този вид диабет е наследствен, а другото му име е диабет тип 2 или неинсулинозависим диабет. 85% – 90% от всички случаи се дължат именно на него, а възрастта му се подмладява. Очаква се през 2030 година болните да нарастнат до 552 милиона в световен мащаб. Тези бързи темпове на разрастване са в резултат на застаряването на популацията, както и заради увеличаване на затлъстяването и намалената физическа активност.
„Всяко намаляване на телесното тегло с 1 кг през първата година с диабет повишава продължителността на живота с 3-4 месеца, а 10 кг намаляване на телесното тегло водят до възстановяване на около 35% от очакваната продължителност на живота", каза д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска", София. Поводът за изказването е тринайсетата среща с журналисти по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.
Основното в лечението на диабет тип 2 е спазването на подходящ хранителен режим и двигателна активност. Ако пациентите спазват съветите на ендокринолога, биха могли да избегнат употребата на инсулин. А за да стане това, е необходима ранна диагностика. „За съжаление, много често колегите общопрактикуващи лекари назначават т.нар. профил, който обаче не винаги е достатъчен за диагностициране на пациентите с диабет тип 2. Трябва да се използват и изследванията на гликиран хемоглобин или натоварване с глюкоза", допълни още д-р Темелкова.
При поставянето на диагнозата диабет тип 2, обичайно се започва терапия с метформин. Според международните препоръки лечението на захарния диабет трябва да се преоценява на всеки 3 месеца според постигнатия гликемичен контрол, но у нас понякога пациентите се лекуват с една и съща терапия с години, без да се проследяват.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio