Проект Сила за здраве

Новини


март 30 2012

Половината от пациентите с глаукома у нас остават недиагностицирани

„Друг проблем е, че половината от лекуваните за глаукома пациенти нямат такова заболяване, а останалите, които го имат – не спазват предписаното им лечение“, каза доц. Ботьо Ангелов от Очната клиника към УМБАЛ „Александровска“ в София. Темата бе обсъдена на третата среща с журналисти по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.

Глаукомата е хроничнo прогресиращo дегенеративно заболяване, което уврежда зрителния нерв и ганглийните клетки на ретината, а причината за това е повишеното вътреочно налягане. Глаукомата НЕ СЕ ЛЕКУВА в истинския смисъл на думата, може само да се спре развитието й от момента на нейното диагностициране. Затова е важно тя да бъде открита навреме – колкото по-рано, толкова по-голям процент от зрението си ще запази пациентът.

За съжаление, не само у нас, но и по света, половината от пациентите с глаукома остават недиагностицирани – това важи, както за развитите, така и за развиващите се страни. Повечето от хората отиват на специалист, когато вече са загубили около 40% от зрението си. Това по-често е проблем на възрастните хора, които бъркат постепенната загуба на зрение с катаракта и смятат, че по всяко време могат да отидат при лекар за подмяна на лещата. Когато обаче стигнат до офталмолога, се оказва, че глаукомата няма да им върне това, което вече е взела.

В най-добрия случай глаукомата може да бъда открита навреме и за това има няколко основни предпоставки: специалист – офталмолог, съвременна и подходяща апаратура за диагностика, достъпност на изследванията и лечението, както и желание от страна на пациента. Открито в начален стадий, заболяването може да се контролира чрез медикаменти под формата на капки, които понижават вътреочното налягане, а ако се наложи – да се прибегне до лазерно или хирургично лечение.

Практиката у нас обаче показва друго: към настоящия момент НЗОК заплаща едва 50% от цената на медикаментите за лечение на глаукомата; хората с това заболяване имат право само на два прегледа при специалист годишно, което е абсолютно недостатъчно; много от съвременните методи за диагностика и лечение също не се финансират, а на някои места липсва дори подходяща апаратура.

Затова от огромно значение е провеждането на мащабни кампании за профилактика и ранна диагностика на глаукомите. В този процес трябва да са ангажирани както държавните институции и обществото, така и фармацевтичните компании.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio