Проект Сила за здраве

Новини


май 3 2012

Болестта на Бехтерев води до социална изолация на пациентите

На 15-и май е Световният ден за борба със заболяването Всеки човек, на по-ранен или по-късен етап от живота си, изпитва болка. Статистиката показва, че около 60 – 67 % от тази болка е свързана с опорно-двигателния апарат. “Рано или късно всеки един от нас става пациент на ревматолозите“, каза проф. Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, на четвъртата среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.

Една от тежките диагнози, при която основен симптом е болката в долната част на кръста, е болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилит). Заболяването засяга по-често мъжете – 2/3 от тях имат затруднения в работата, 1/3 имат социални проблеми и над 2/3 – нарушения в сексулната активност. При тези болни по-често се забелязват реактивна депресия и фрустрация, съчетани с нарушена оценка за собствената личност и социално вграждане. „Голяма част от тях коментират, че подбират местата, които посещават, в зависимост от толерантността, която срещат. Състоянието често е причина за напрежение в семейството. Поради фрустрацията си, страдащите от болестта често се разгневяват на най-близките си. Всички тези особености свидетелствуват за значителния отпечатък, който болестта дава върху стила и качеството на живот“, допълни д-р Мариана Иванова, ревматолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

Болестта на Бехетерев е хронично възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и кръстно-хълбочните стави и това води до сраствания. Основните клинични симптоми са болка, скованост, уморена и нарушена физическа активност. В ранните фази функционалните ограничения се дължат на възпалението и обикновено нарастват в хода на болестта, което е свързано с новото костно формиране и образуването на костни мостове между прешленните тела. Клиничните симптоми и последващата болестна прогресия водят до значителни функционални затруднения и повлияване на свързаното със здравето качество на живот. Физическото състояние се подобрява от раздвижване и се влошава от покой.

При съвременните достижения на техниката, най-добро визуализиране на ранните стадии на заболяването дава магнитно-резонансното изследване (МРИ). След диагностицирането на заболяването трябва веднага да се започне лечение. То започва с нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици, и ако не настъпи адекватно повлияване на симптомите, се преминава на лечение с биологични лекарства, които блокират ключови молекули на възпалението. Много съществен компонент на терапията на всички етапи от болестта е рехабилитацията.

Защо е важно диагнозата да бъде поставена своевременно?! Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голяма е вероятността симптомите да се повлияят благоприятно. За съжаление, дори и сега, диагностицирането се бави с години.

Назад »

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio